Alle artikelen

Column: ‘Laten we ons gezonde verstand gebruiken!’

Het lijkt wel of iedereen zijn verstand verliest als het over gezonde voeding gaat.Zelfs in een omgeving met veel gepromoveerden op het gebied van de Life Sciences vallen regelmatig bijzondere flarden op te vangen van gesprekken over eetgewoonten: ‘Sinds ik geen brood meer eet, voel ik mij véél fitter’, ‘Ik eet geen koolhydraten want die worden omgezet in suikers en die zijn vergif’ en ‘Natuurlijke suikers zijn gezonder dan toegevoegde suikers’.

De verklaring: hoewel mensen zich graag laten voorstaan op hun ratio worden ze in werkelijkheid geleid door hun emotie, zeker als het hun eten betreft. Door strengere richtlijnen van de NWA en EFSA staan er minder onwaarheden maar meer loze kreten op etiketten van voedingsmiddelen. Soms noodgedwongen: een flesje Yakult meldt alleen hoeveel Lactobacillius casei Shirotabacteriën erin zitten. Dat is begrijpelijk: onderzoek naar de invloed van probiotica op zieke mensen laat een positief effect op hun gezondheid zien, maar wat als je al gezond bent? Daarover is nog weinig bekend.

Gelukkig wordt er veel onderzoek naar de relatie tussen voeding en gezondheid gedaan. Het project DiAgRaMs van onder meer Hanzehogeschool, Avans en Hogeschool Utrecht onderzoekt welke biomarkers een goede maat zijn voor darmdoorlaatbaarheid (in verband gebracht met allerlei ziektes) en of voeding hiertegen kan beschermen. Eerst wordt van verschillende biomarkers bepaald of ze een indicator zijn voor darmdoorlaatbaarheid tijdens inspanningsproeven. Uiteindelijk worden interventiestudies uitgevoerd met bestaande voedingsproducten of nieuwe voedingssupplementen: hebben die een beschermende werking op de darmen?

Maar zover is het nog niet. En als dit onderzoek bruikbare en wetenschappelijk uiteindelijk verantwoorde resultaten oplevert, zijn we er nog steeds niet, want, zoals Martijn Katan in zijn laatste boek Voedingsmythes meldt: de voedingswetenschap is een prachtig bouwwerk dat helaas ‘steeds meer wordt overwoekerd door mythes’. Laten we dus ons gezonde verstand gebruiken!

Karen Geerts, manager Kenniscentrum Biobased Economy van de Hanzehogeschool Groningen