Alle artikelen

Herformuleren,begin er maar eens aan!

Column

Je kunt tegenwoordig geen krant, tijdschrift of webpagina meer ‘openslaan’ of er staan artikelen in over voedingskundige aspecten. De consument is in verwarring geraakt en weet niet meer wat hij uit gezondheidsoverwegingen het beste kan eten. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) wil bewerkt vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen gaan zetten, naast asbest, alcohol, sigaretten en arsenicum die al op die lijst staan.

Vervolgens kwam de Gezondheidsraad met nieuwe richtlijnen goede voeding 2015, waarbij zelfs vruchtensappen uit de richtlijn zijn verdwenen en ten minste 15 gram ongezouten noten per dag wordt aanbevolen. Maar gelukkig zijn er een aantal zaken recht overeind gebleven zoals het trans-/verzadigdvetcriterium, de beperkte inname van zout, beperking van toegevoegde suiker en de verhoging van de hoeveelheid voedingsvezels in ons dagelijks voedsel.

De grotere producenten van consumentenproducten hebben vaak hun producten al aangepast aan de geldende richtlijnen. Maar ook de retail laat tegenwoordig haar private label producten aanpassen om aansluiting te vinden bij deze onomkeerbare maatschappelijke ontwikkelingen.

Het mkb heeft echter nog wel een achterstand op dit terrein. Dat is ook niet zo verwonderlijk. Kleinere ondernemingen hebben vaak de kennis en mankracht niet in huis om de bestaande producten aan te passen. Daarnaast speelt de angst om aan bestaande, goed lopende producten te gaan sleutelen een grote rol, waarbij de smaak of geur, het mondgevoel en uiterlijk mogelijk veranderd wordt. “Hoe zouden de consumenten daar dan op reageren?”, is de vraag die dan opkomt.

Het helpt dan dat kennisinstellingen en ingrediëntenleveranciers veel kennis en kunde in huis hebben om de risico’s van herformuleren in de meeste gevallen tot een minimum te beperken. Samen met de wetenschappelijke wereld heeft ook het hbo-onderwijs in Nederland verschillende consortia gevormd om met hun kennis en kunde het bedrijfsleven te ondersteunen bij ontwikkelingsprojecten. De HAS, InHolland, VHL en Vilentum hebben zich als groene onderwijsinstellingen verenigd in het Centre of Expertise Food en kunnen u helpen bij de herformulering van uw producten. Er is ook een subsidieregeling aan de Centres of Expertise verbonden. Nadere informatie is bij de bovengenoemde hogescholen te verkrijgen. Herformuleren…… begin er maar snel aan!