Alle artikelen

Kijk ook eens in het tuintje van uw buren…….

Niet alleen op het maatschappelijke  en politieke vlak gaan de ontwikkelingen razendsnel, maar ook op technologisch vlak.

De informatie- en communicatietechnologie (ICT) wortelt zich sterk in alle segmenten van het bedrijfsleven. Niet alleen op het gebied van de handel heeft de ICT voor totaal nieuwe benaderingen gezorgd, maar ook op het gebied van productie- en kwaliteitscontrole zijn nieuwe wegen ingeslagen. De agrarische wereld maakt al volop gebruik van GPS, satellieten en zelfs drones!

Alle sectoren van het bedrijfsleven hebben de ICT omarmd en aanpassingen gemaakt voor hun aandachtsgebied. We kunnen ook leren van de nieuwe mogelijkheden die bij andere sectoren hun intrede hebben gedaan. Een mooi voorbeeld is de introductie van de LactoMonitor door Novozymes. Het Deense bedrijf is een van belangrijkste producenten in de wereld van enzymen, zoals lactase. Dit enzym breekt de melksuiker, lactose, af zodat mensen die allergisch zijn voor lactose, wel de melk met haar waardevolle nutritionele stoffen zonder problemen kunnen consumeren.

Melkverwerkers gebruiken de lactase om deze dieetmelk te maken. In het productieproces moet er echter gemonitord worden hoever de afbraak is gevorderd. Tot op heden is dit een complexe en langdurige zaak. Novozymes heeft eens gekeken bij het farmaceutische concern Bayer, onder meer bekend betreffende initiatieven rondom diabetes. Bayer had een apparaat laten ontwikkelen waarmee patiënten hun glucosespiegel eenvoudig konden meten. Novozymes heeft op basis van dit apparaat aanpassingen aan de software laten maken zodat fabrikanten van de lactosevrije melk nu snel en eenvoudig het verloop van hun proces kunnen volgen.

U ziet, we hoeven niet altijd de dingen zelf uit te vinden, maar kunnen ook ontwikkelingen uit andere sectoren aanpassen aan onze behoeften. Het is daarom aan te raden om ook eens in het tuintje van uw buren te kijken, mogelijk krijgt u dan creatieve ideeën voor aanpassingen in uw eigen tuintje.