Nieuwsberichten

Big Data Event succesvol verlopen

De kranten stonden er bol van: Amazon koopt Wholefoods Market voor 13.7 mrd dollar. De koers van Ahold Delhaize gaat hard onderuit. Is dit het begin van de disruptie van de agrifood keten? Eén ding is zeker: (big) data gaan impact hebben op de agrifood keten. Er liggen kansen en uitdagingen in alle schakels, én in de keten als geheel. Om een beter beeld te vormen van de status quo en de behoeften, is door de BOM, AgriFood Capital, JADS, HAS Hogeschool en ZLTO, een verkennend onderzoek uitgevoerd bij bedrijven in de keten. Deze stonden centraal tijdens het Big Data Event ‘de impact van (big) data in de agrofood keten’.

Het begint al bij de boer. Volgens Albert Beetsma (programmanager Smart Dairy Farming) zijn big data niet meer weg te denken van het moderne boerenbedrijf: “Data vormen voor de boer een handig instrument om belangrijke beslissingen te ondersteunen. De sleutel is meer rendement. Boeren beschikken over steeds meer data. Het is van wezenlijk belang dat de boer baas is over zijn eigen data en zelf bepaalt met wie de boer welke data deelt.” In dat kader wordt komende week de Coöperatieve Datahub gepresenteerd.

‘Slimme algoritmes’
Ook in de productie en logistiek van het brood dat dagelijks vers in de supermarkt ligt, spelen big data een belangrijke rol. IT-manager Hein Boersma van Borgesius Bakkerland is er heel stellig in: “Met een kleine set bestaande basisdata in ons bedrijf, zoals prijs, weer, datum, locatie, kassabonnen en assortiment, kunnen wij slimme algoritmes bedenken om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Zo kunnen we iedere dag 2.000 winkels met 400 trucks en 1800 broodproducten optimaal bedienen. Dat zet ons op enorme voorsprong richting de toekomst.”

Ideale voedingsbodem
Dat de Grow Campus de ideale voedingsbodem voor zo’n Open Datalab is, bleek wel uit het workshopprogramma van het event. Hierin namen onder andere Avans Hogeschool, HAS Hogeschool, Koning Willem I College, het JADS en bedrijfslid Apostle een workshop voor hun rekening. Vanuit ieders expertise werden onderwerpen zoals datascience, de rol van data in de agrifood sector, kansen van social data voor bedrijven en ict praktische toepassingen in mbo projecten, toegelicht. Het moge duidelijk zijn dat big data een thema is dat over de sectoren heen stijgt, en dat we multidisciplinair moeten samenwerken om de kansen in de voedselketen optimaal te benutten.

Kijk voor het complete verslag van de dag, video’s en foto’s van het Big Data Event op de website van Grow Campus.

Lees ook: ‘Big data zet de agrofoodketen op zijn kop’.