Nieuwsberichten

Brabant neemt voortouw met innovatie in voedselketen

In het kader van We Are Food 2018 zijn door een jury, uit ruim 100 inzendingen, 10 initiatieven gekozen die de Brabantse foodbranche moeten gaan verbeteren. Deze zogenaamde ‘Brabantse Keukens’ werken op hun eigen manier aan innovatieve oplossingen in de voedselketen.

Het is de start van een voor Nederland uniek initiatief. In 2018 wordt er tien maanden lang een podium gegeven voor innovaties in de wereld van voedsel en gastvrijheid. ‘Deze plannen komen van de ondernemende Brabanders zelf. We zetten hiermee concrete stappen naar een duurzamer Brabant’, aldus gedeputeerde Anne-Marie Spierings.

Brabantse Keukens

De ideeën beslaan een breed spectrum: van het voorkomen van voedselverspilling tot gezond en innovatief en beter eten op scholen, in ziekenhuizen en tijdens festivals. Er zijn tien Brabantse Keukens benoemd met ieder een KeukenChef die onder meer de beschikking krijgt over startgeld en ondersteuning door een expert zodat ‘hun’ Keuken naar een hoger niveau getild kan worden. In 2018 – als Brabant Europese Regio voor Gastronomie is – staan de tien Keukens

DAFW

Tijdens de Dutch Agri Food Week medio oktober presenteren de tien teams hun plannen aan het grote publiek. Dan zal duidelijk zijn hoeveel ondernemers daadwerkelijk een rol gaan spelen in We Are Food en op welke wijze zij hun plannen klaar hebben gestoomd voor 2018. Juryvoorzitter Hans Steenbergen: “We zijn overdonderd door het enthousiasme en de creativiteit. Brabant heeft zichzelf bewezen: ondernemerschap en het verduurzamen van de voedselketen gaan hand in hand. Dit bewijst dat Brabant het verschil kan maken met een nieuwe
voedselagenda”.

We Are Food

Brabant is in 2018 Europese Regio van de Gastronomie. De provincie Noord-Brabant en AgriFood Capital zijn initiatiefnemers van We Are Food en lid van een netwerk van Europese regio’s die het thema gastronomie en duurzaam en gezond eten op de internationale agenda willen zetten. Ook de regio’s West-Brabant en Hart van Brabant werken mee aan We Are Food.