Nieuwsberichten

Extra verrood licht zorgt voor productietoename tomatenteelt

Het belichten van tomaten met extra verrood licht als tussnbelichting, levert 11% meer productie op voor de tomatentelers. Dat blijkt uit een proef die afgelopen winter is gehouden bij Prominent Groeneweg I.

In het belichtingsseizoen 2015/2016 heeft Wageningen University & Research tomaten geteeld onder LED lampen, waarbij belicht werd met 30 en met 55 µmol per m2 per seconde verrood licht. Dat leverde een productiestijging op van 6% bij 30 µmol per m2 per seconde verrood en 15% bij de behandeling met 55 µmol per m2 per seconde verrood licht.

Proef

Deze resultaten waren voor de tomatentelers die de proef een aantal malen bezocht hebben, voldoende reden om ook een proef in de praktijk te willen zien. Hierbij wordt het verrode licht gebruikt als bijbelichting bij SON-T lampen. Daarom is in het seizoen 2016/2017 een praktijkproef uitgevoerd bij Prominent Groeneweg I, waarbij het ras Siranzo naast de SON-T belichting extra belicht werd met verrode LEDs. In de kas werden 4 proefvakken van elk 25 meter gelegd, met verschillende behandelingen.

Bevindingen

Verrood licht kan een effect hebben op de bladstrekking: als de plantbelasting te hoog wordt, kan dit leiden tot kleinere bladeren, minder lichtonderschepping en uiteindelijk minder productie. Om de bladlengte te volgen, is er in de proef wekelijks bladlengte gemeten door Prominent. Vanaf januari was er een verschil te zien in bladlengte, waarbij met name de behandeling met 30 µmol per m2 per seconde verrode tussenbelichting iets kortere bladeren had. Aan het einde van de proef was dit verschil in bladlengte ongeveer 3 centimeter.

11% hogere productie

Een belangrijke vraag in dit onderzoek was wat het toevoegen van verrood licht betekent voor de productie. Het bleek dat de behandeling waarbij 30 µmol per m2 per seconde verrood tussenlicht werd gebruikt met 34,6 kilo per m2 (week 17) 11% meer productie had dan de behandeling zonder extra verrood licht.

bron: Kas als Energiebron

Lees het complete artikel op AgriHolland.nl.