Nieuwsberichten

Floating Farm sluit zich aan bij Grow Campus

Stel je eens voor: een drijvende boerderij met veertig koeien, die gevoed worden door eten dat op diezelfde boerderij verbouwd wordt. Binnenkort is het werkelijkheid in de Merwe4Haven in Rotterdam. Floating Farm: een volledig zelfvoorzienende boerderij, gebouwd volgens de principes van de circulaire economie.

“De inspiratie voor Floating Farm kwam tijdens een bezoek aan New York, dat toen geteisterd werd door de orkaan Sandy,” vertelt Minke van Wingerden van Beladon, het bedrijf achter de Floating Farm. “Al na twee dagen was er geen vers voedsel meer beschikbaar was in de supermarkten. Steden worden wereldwijd steeds groter en er is minder landbouwgrond beschikbaar. Dat moet anders, dachten we.” Zo ontstond het idee voor een klimaatadaptief voedselproductieconcept in de directe nabijheid van de stad. “Met een Floating Farm maak je beter gebruik maken van de ruimte rondom de steden. Ook wordt het voedsel dichtbij de stad geproduceerd, waardoor het minder ver vervoerd hoeft te worden.“

Icoon

De Floating Farm in Rotterdam wordt de eerste en enige drijvende melkveehouderij ter wereld. Het concept heeft daarom al veel internationale belangstelling. Minke: “De farm wordt een icoon voor de stad Rotterdam. We merken dat het ook een enorme aantrekkingskracht heeft op jongeren. Het maakt de agrarische sector weer sexy en daarmee aantrekkelijk.” Inmiddels zijn alle vergunningen rond en kan begonnen worden met de bouw. Medio volgend jaar moet de boerderij up and running zijn. Dan begint het praktijkleren.

Op dit moment wordt er een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar het bouwen van een Floating Farm in ‘s-Hertogenbosch. Het gaat om een verkennend onderzoek waarin wordt gekeken naar locaties en type boerderijen die geschikt zijn voor deze omgeving. Bij deze studie zijn onder anderen Grow Campus partners HAS Hogeschool, gemeente ’s-Hertogenbosch en AgriFood Capital betrokken.

Lees het complete artikel op de website van Grow Campus.